Početna stranicaVisoka učilištaKorisničke stranice
Alojzije Stepinac-nadbiskup i totalitarni režiimi
Kratica: POVBI233Opterećenje: 0(P) + 30(S) + 0(A) + 0(PK) + 0(LK) + 0(M) + 0(E) + 0(SJ) + 0(TJ) + 0(T) + 0(KL)
Nositelji: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić
Izvođači: dr. sc. Vladimir Šumanović ( Seminar )
Opis predmeta: Proučavajući povijesnu osobu blaženoga Alojzija Stepinca naučiti studente kako detektirati osnovne probleme interpretacije povijesnih događaja i procesa te sukladno tome kako raščlaniti kontekst povijesnih događaja na osnovnoj historiografskoj razini. Sadržajna dimenzija uključuje sumiranje znanja iz društvene i političke povijesti prve polovice XX. stoljeća, obuhvaćajući precizno određene povijesne teme sa sociološkoga, kulturološkoga, religioznoga i identitetskoga spektra.
S problemom povijesnoga konteksta iznijeti bitne činjenice o životu i radu blaženoga Alojzija Stepinca s posebnim naglaskom na uvjete u kojima je obnašao dužnosti. Teme nastave precizne su te se kroz njih planiraju protumačiti politike sva tri režima u kojima je Stepinac vršio službe, utjecaj politika na hrvatske povijesne prostore i Stepinčev pokušaj da kroz vjeru i vjerski instrumentarij ispravi ili barem ublažiti te devijacije. U tom je smislu njegovo djelovanje jasno i općeljudsko, do razine da je često i vlastiti život dovodio u opasnost.
Prikazati djelovanje Čovjeka među ljudima, ali objasniti i tzv. prijeporne trenutke njegova djelovanja, nametane od strane pojedinaca i institucija koje izbjegavaju obuhvatiti povijesni kontekst u cijelosti. U tom će se smislu pružiti jasni i nedvosmisleni dokazi o Stepinčevu zauzimanju za ljude svih rasa, narodnosti i vjeroispovijesti i o njegovu humanitarnom djelovanju, pogotovo tijekom Drugoga svjetskoga rata.
Također, epilog njegova života, ali s time i cijeloga jednoga povijesnoga razdoblja, bit će protumačen prikazom političkoga montiranog procesa, koji je se u baznim elementima ne razlikuje mnogo od mučeničkih osuda u osvit kršćanstva u antici. Prikazat će se elementi povrjede ljudskih prava kojima je Stepinac tada bio izložen te će se s time dati opći primjer postupaka kojih je u tom razdoblju u Jugoslaviji bilo više tisuća.
Nastojat će se protumačiti otpor pojedinca prema režimima i društvena odgovornost u vremenima koja nisu politički jednostavna. Potreba je za ovim tumačenjima nužna, jer su mnoga od pitanja tematski predstavljena u sadržaju kolegija i danas opterećujuća za hrvatsko društvo, iako su faktografski jasna.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura: - - -
Preporučena literatura: - - -
Legenda
P - Predavanja
T - Terenske vježbe
KL - Kliničke vježbe
S - Seminar
A - Auditorne vježbe
PK - Vježbe u praktikumu
LK - Lektorske vježbe
M - Metodičke vježbe
E - Eksperimentalne vježbe
SJ - Vježbe iz stranog jezika
TJ - Vježbe tjelesnog odgoja
* - Predmet se ne polaže
Srce - Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu