|  |
Procesi konzerviranja hrane |
Kratica: PT27 | Opterećenje: 30(P)
+ 0(A)
+ 0(E)
+ 15(L)
+ 0(PK)
+ 15(S)
+ 0(SJ)
+ 0(TJ)
+ 0(T)
|
Nositelji: | prof. dr. sc. Zoran Herceg |
Izvođači: | |
Opis predmeta: Principi konzerviranja hrane. Konzerviranje toplinom (pasterizacija, sterilizacija), princip, postupci i uređaji. Konzerviranje hlađenjem, princip i način provedbe. Konzerviranje u kontroliranoj atmosferi. Konzerviranje zamrzavanjem, princip, mehanizam tvorbe leda, postupci i uređaji. Promjene tijekom zamrzavanja i skladištenja smrznutih proizvoda. Koncentriranje uparavanjem, koncentriranje zamrzavanjem, koncentriranje membranskim procesima. Konzerviranje sušenjem, princip, načini provedbe, postupci i uređaji. Višefazni posupci sušenja. Specifični postupci sušenja: liofilizacija, osmodehidratacija. Priprema hrane za sušenje. Promjene tijekom sušenja. Rehidratacija i stabilnost dehidratiranih proizvoda. Konzerviranje biološkim putem. Konzerviranje dodacima. Konzerviranje ionizirajućim zračenjem. Konzerviranje mikrovalovima. Konzerviranje visokofrekventnom energijom. Uvod u nove postupke konzerviranja hrane. |
Jezici na kojima se održava nastava: - - - |
Obavezna literatura: |
1. | 1. T. Lovrić: Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva, Hinus, Zagreb (2000)
2. Z. Herceg, Procesi konzerviranja hrane - novi postupci, Golden marketing, Tehnička knjiga, Zagreb, 2009
|
Preporučena literatura: - - - |
|  |