Početna stranicaVisoka učilištaKorisničke stranice
Patofiziologija (2)
Kratica: 312OPFIZOpterećenje: 30(P) + 0(S) + 45(L) + 0(PRK) + 0(KL) + 0(PKL) + 0(A) + 0(TJ)
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepko Pleština
Izvođači:
Opis predmeta: Kolegij je zamišljen kao spona između pretkliničkih i kliničkih predmeta. Usko je povezan s brojnim disciplinama koje student proučava tijekom studija. Cilj je kolegija upoznati studenta s patofiziološkim zbivanjima odgovornim za oštećenje strukture i funkcije pojedinih organskih sustava, te mu tako omogućiti bolje i lakše razumijevanje mehanizama razvoja bolesti, njena očitovanja i liječenja.

ZADATAK NASTAVE:

1. Prikazati studentu stomatologije patofiziološku podlogu razvoja patološkog procesa od molekulske razine, preko subcelularne i celularne, pa sve do organizmičkog nivoa. Na taj način se studentu nudi mogućnost stjecanja znanja o patogenetskim fenomenima koji su zajednički mnogim bolesnim stanjima, te se u njega pokušava razviti integralni pristup patološkom procesu i bolesniku, a ne samo očitovanju bolesti pojedinog organa.
2. S posebnom pozornošću osigurati razumijevanje onih sustavnih poremećaja koji su od praktičnog značaja za oralnu patologiju (primjerice bol, upala, sklonost krvarenju, zloćudna preobrazba stanice itd.).
3. Pridonijeti punoj profesionalnoj osposobljenosti budućih stomatologa tumačenjem poremećaja drugih organskih sustava, koji imaju reperkusije također i na patologiju usne šupljine, ili su od značenja za stomatologa-praktičara koji će se susretati s multimorbidnim bolesnikom.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Gamulin S., Marušić M., Kovač Z. et al. Patofiziologija, VII izdanje, Medicinska naklada, Zagreb, 2011.
Preporučena literatura:
2. Kovač Z, Gamulin S. Patofiziologija-Zadatci za problemske seminare III.-izdanje Medicinska naklada Zagreb 2011.
Legenda
P - Predavanja
S - Seminar
L - Laboratorijske vježbe
PRK - Pretkliničke vježbe
KL - Kliničke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
A - Auditorne vježbe
TJ - Vježbe tjelesnog odgoja
* - Predmet se ne polaže
Srce - Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu