Početna stranicaVisoka učilištaKorisničke stranice
Mikroskop u dentalnoj medicini
Kratica: 611IMIKROpterećenje: 15(P) + 0(S) + 0(L) + 4(PRK) + 0(KL) + 0(PKL) + 0(A) + 0(TJ)
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marko Jakovac
Izvođači:
Opis predmeta: Predmet "Mikroskop u dentalnoj medicini" bi bio multidisciplinaran i obuhvaćao bi predavanja iz stomatološke protetike, endodoncije, parodontologije i implantologije.
Dentalni mikroskop i druga sredstva za povećanje kao što su lupe omogućuju doktoru dentalne medicine precizniji rad jer pojedine strukture zbog veličine ili translucencije zuba nisu dobro vidljive golim okom. To je posebno izraženo u endodonciji gdje su strukture i polja rada izrazito male. Mikroskop u endodonciji vrlo je raširen i nema moderne literature iz polja endodoncije u kojoj se ne spominje rad na mikroskopu. Svoju primjenu mikroskop i lupe našli su i u mikrokirurgiji gdje se njihovom primjenom rade precizniji zahvati čime se smanjuje trauma i ubrzava oporavak pacijenta. Postoji cijeli niz instrumenata prilagođenih mikrokirurgiji i radu s mikroskopom. U dentalnoj implantologiji uporaba lupa omogućuje preciznije pozicioniranje i bolju vidljivost pri inserciji ili izradi protetskog rada.
Jedno važno područje vezano uz preciznost, lupe i mikroskop, je i brušenje zuba. Danas u doba minimalno invazivne dentalne medicine zahtjeva se izuzetna preciznost koja nije moguća bez optičkih pomagala. Osim toga, optička pomagala služe i za kontrolu rada, kao što je npr. inspekcija otiska ili pregled sjeda protetskog rada. Optička pomagala su osim u dentalnoj medicini izuzetno raširena i u zubotehničkom laboratoriju. Ukoliko doktor dentalne medicine radi s mikroskopom ili lupama, zubni tehničari moraju vidjeti takvu preparaciju kako bi rubne pukotine bile što manje.
Veliko područje koje se otvara i o čemu će biti riječi u ovom predmetu je ergonomija. Rad s lupama, a pogotovo s mikroskopom omogućuje bolju ergonomiju doktora čime se spriječavaju ozljede kralježnice, prvenstveno vrata i ramenog obruča.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. 1. Massironi D. Precision in Dental Esthetics. Milano: Quintessence Pub Co. 2005. 2. Merino E. Endodontic Microsurgery. Quintessence Pub Co. 2009. 3. Carl Zeiss. Microscopic Dentistry; A Practical Guide. Oberkochen: Carl Zeiss: e-book.
Preporučena literatura: - - -
Legenda
P - Predavanja
S - Seminar
L - Laboratorijske vježbe
PRK - Pretkliničke vježbe
KL - Kliničke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
A - Auditorne vježbe
TJ - Vježbe tjelesnog odgoja
* - Predmet se ne polaže
Srce - Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu