Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Termodinamika smjesa

Šifra:
18740
Kratica:
TERSMJ
Visoko učilište:
Fakultet strojarstva i brodogradnje
ECTS bodovi:
3.0
Opterećenje:
15(V) + 30(P)
Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Nenad Ferdelji

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Nenad Ferdelji (V, P)

Opis predmeta:
Ciljevi predmeta: Pružanje temeljnih znanja iz termodinamike smjesa. Upoznavanje s osnovnim značajkama binarnih smjesa i smjesa više sudionika. Pojave pri miješanju tvari. Specifičnosti smjesa pri promjeni agregatnog stanja. Načini dijagramskog prikaza veličina stanja smjesa (Merkelov dijagram, h,x dijagram, entropijski dijagram). Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije koje su potrebne za predmet: Položen ispit iz Termodinamike 1 Obaveze studenata: Redovito pohađanje nastave, izrada domaćeg zadatka Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu: Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje izlaznih znanja, vještina i kompetencija: Nakon uspješno savladanog kolegija student će moći (ishodi učenja): prepoznati vrstu i termodinamička svojstva smjesa; objasniti specifičnost termodinamičkih svojstava smjesa skicirati Merkelov dijagram i objasniti pojedina svojstva smjesa izračunati utrošak energije za osnovne termodinamičke procese sa smjesama upotrijebiti Merkelov dijagram za očitavanje svojstava smjesa objasniti razliku između otopina i običnih smjesa prikupiti i organizirati podatke iz različitih izvora za izračunavanje svojstava smjesa Predavanja 1. Osnovni pojmovi i definicije načini definiranja sastava smjese i preračunavanje, smjese i otopine 2. Otopivost sudionika, homogene i heterogene smjese, pojave pri mije anju (kontrakcija volumena) 3. Toplinske pojave pri miješanju, izotermna toplina mije anja, razne topline mije anja 4. Osnivanje Merkelovog dijagrama za područje kapljevine, heterogeno područje 5. Prikaz miješanja u dijagramu, proračun s pomoću dijagrama 6. Specifični toplinski kapacitet i ostala svojstva smjese 7. Isparivanje i ukapljivanje smjesa, utjecaj tlaka, kritično područje, azeotropske smjese 8. Isparivanje u području neotopivosti 9. Prikaz isparivanja u Merkelovu dijagramu, tijek procesa i potrebna toplina 10. Taljenje i skrućivanje smjesa, eutektički dijagram, pojava hidrata u krutini 11. Otopine kao posebna vrsta smjesa specifičnosti 12. Otopine kao posebna vrsta smjesa specifičnosti 13. Osnivanje h,xdijagrama 14. Osnivanje s,xdijagrama 15. Primjena h,xdijagrama i s,xdijagrama na neke osnovne procese sa smjesama Vježbe 1. Osnovne upute, pregled relevantne literature 2. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 3. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 4. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 5. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 6. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 7. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 8. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 9. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 10. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 11. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 12. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 13. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 14. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva 15. Primjeri i zadaci iz obraÄ"enog gradiva
Jezici izvođenja nastave:

Hrvatski

Obavezna literatura:

1. F. Bošnjaković Nauka o toplini, III dio, Tehnička knjiga, Zagreb, 1986.

2. Z. Rant Isparivanje i ukapljivanje, Tehnička knjiga, Zagreb, 1965.

Preporučena literatura:

3. K. Stephan, F. Mayinger Thermodynamik, Band 2 Mehrstoffsysteme und Chemische Reaktionen, Springer 1988.

Predmet u nastavnom programu:
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni
172 Procesna tehnika prijediplomski 6 obavezni
173 Termotehnika prijediplomski 6 obavezni

* predmet se ne predaje u tom semestru

Legenda

  • P - Predavanja
  • V - Vježbe