Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Germanska groblja i nalazi ranoga srednjega vijeka

Šifra:
117458
Visoko učilište:
Filozofski fakultet
ECTS bodovi:
5.0
Opterećenje:
30(P)
Nositelji:

prof. dr. sc. Krešimir Filipec

Izvođači:

prof. dr. sc. Krešimir Filipec (P)

doc. dr. sc. Ana Azinović Bebek (P)

Opis predmeta:
Cilj: U predavanjima će se obraditi arheologija vremena velike seobe naroda u središnjoj Europi. U žarištu interesa su negdašnje rimske provincije Panonija, Norik, Dalmacija i Italija od 400. do 600. godine odnosno u vremenu prvog vala seobe naroda koji se veže uz premještanje germanskih, sarmatskih i hunskh naroda. Obrađivat će se svi aspekti života romanskih populacija, kasnoantičkog stanovništva i doseljenika, krajobraz, arhitektura, naselja, crkve i hramovi, groblja, nekropole i slučajni nalazi. Posebna pozornost posvetit će se grobljima i naseljima, urbanim središtima i predmetima koji nam omogućuju ponajbolje sagledavanje opće slike. Proučavanje tehnologija i tehnike, stilova, trendova i napredak gospodarskog života dio je kojem će se također posvetiti velika pozornost. U središtu interesa jest čovjek, grupa, klan, pleme i etnik njihova kultura rekonstrukcija miljea u kojem su živjeli, rekonstrukcija svih aspekata koji nam pomažu u rekonstrukciji života onodobnih ljudi u tim turbulentnim vremenima kojima se mijenjala slika stara Europe i stvarala nova povijest. Srednje Europa gleda se kao dio cjelovite povijesti cijele Europe stoga će se velika pozornost posvetiti i zbivanjima u drugim njezinim dijelovima jer su procesi vrlo slični. Metode podučavanja: predavanja Metode ocjenjivanja: Kroz kolokvij, usmeni i pismeni ispit provjerit će se savladano gradivo.
Obavezna literatura:

1. V. Bierbrauer, Die Goten vom 1.-7. Jahrhundert n. Chr.: Siedelgebiete und Wanderungen aufgrund archäologischer Quellen. In: E. Straume/E. Skar (Hrsg.), Peregrinatio Gothica III. Kongress Fredrikstad (Norwegen) Oslo, 1992., 9-43.

2. R. Christlein, Die Alamannen. Archäologie eines lebendigen Volkes (Stuttgart u. Aalen3, 1991.

3. I Goti, (katalog izložbe), Milano, 1994.

4. I Langobardi, (katalog izložbe), 1990.

5. G. Haseloff, Die germanische Tierornamentik der Völkerwanderungs. Studien zu Salins Stil I, Berlin, 1981.

6. I. Bóna, Das Hunnenreich, Budapest, 1992.

Preporučena literatura:

7. V. Bierbrauer., Die ostgotischen Grab- und Schatzfunde in Italien, Biblioteca degli Studi Medievali 7, 1975.

8. W. Menghin, Die Langobarden, Stuttgart, 1985.

9. J. Werner, Beiträge zur Archäologie des Attila-Reiches, München, 1956.

10. J. Werner, Die Langobarden in Panonnien, München, 1962.

11. K. Horedt, D. Dumitru, Das zweite Fürstengrab von Apahida, Germania 50,1972,174-220

12. H. Steuer, Frühgeschichtliche Sozialstrukturen in Mitteleuropa. Eine Analyse der Auswertungsmethoden des archäologischen Quellenmaterials, Göttingen, 1982.

Legenda

  • P - Predavanja