Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Izvori za ranonovovjekovnu povijest III.

Šifra:
117686
Visoko učilište:
Filozofski fakultet
ECTS bodovi:
5.0
Opterećenje:
15(P) + 15(S)
Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Sikirić Assouline

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Sikirić Assouline (P, S)

Opis predmeta:
Cilj: Nastavljajući na znanja i vještine stečene u prethodna dva semestra, cilj predmeta "Izvori za ranonovovjekovnu povijest 3" jest napredno bavljenje latinski pisanim izvorima ranoga novog vijeka, kako tiskanima tako i rukopisnima. Metode podučavanja: Rad na satu je intenzivan i individualno usmjeren, Cijeni se i vlastita inicijativa studenata u izboru tema i tekstova. Terenska nastava u arhivu. Metode ocjenjivanja: Vrednuje se tokom semestra redovito pohađanje nastave i priprema zadanog teksta u jezičnom i interpretativnom smislu iz sata u sat (30% ocjene), a na kraju semestra pismeni ispit koji podrazumijeva snalaženje u kraćem nepoznatom rukopisnom izvoru (uz rječnik), njegovo prevođenje (35% ocjene) i stavljanje u odgovarajući povijesni kontekst u kraćem eseju (35% ocjene).
Obavezna literatura:

1. Latinitet u Europi / s posebnim osvrtom na hrvatski latinitet nekad i danas. Zbornik radova. Matica hrvatska, Rijeka 2006 (odabrana poglavlja).

2. GORTAN - GORSKI - PAUŠ Latinska gramatika, Školska knjiga - Zagreb

3. BELLOSZTENECZ, Joannis, Gazophilacium seu Latino-Illyricorum onomatum aerarium, Typis J. B. Weitz, Zagrabiae 1740. (reprint: 1972. i 1998.)

4. JAMBREŠIĆ, Andrija, Lexicon Latinum interpretatione Illyrica, Germanica et Hungarica, Typis Academicis Societatis jesu, Zagrabiae 1742. (reprint: 1992.)

5. MAREVIĆ, Jozo, Lexicon Latino-Croaticum encyclopaedicum, vol I i II, Matica hrvatska, Zagreb 2000.

Preduvjeti za upis predmeta:

Izvori za ranonovovjekovnu povijest II. (odslušan)

Legenda

  • P - Predavanja
  • S - Seminar