Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Govorničke vrste

Šifra:
170378
Visoko učilište:
Filozofski fakultet
ECTS bodovi:
5.0
Opterećenje:
30(V) + 30(S)
Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Elenmari Pletikos Olof

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Elenmari Pletikos Olof (V, S)

Opis predmeta:
Svrha je kolegija steći znanja o pravilima pojedinih retoričkih vrsta te ovladati vještinom organiziranja i sudjelovanja u pojedinom žanru. Na temelju teorijskog znanja i iskustva studenti će naučiti analizirati govorne nastupe, procijeniti vještinu govornikova ovladavanja vrstom te dati upute govorniku za izvedbu.
Ishodi učenja:

1. Student će moći objasniti strukturu debate, pravila oblikovanja teze za debatu te organizirati debatu.

2. Student će moći dati upute za organizaciju kvalitetnog sastanka te primijeniti vještine pripreme i vođenja sastanka.

3. Student će moći objasniti temeljne postavke oluje mozgova te organizirati prikupljanja ideja tom tehnikom.

4. Student će moći definirati pregovaranje, nabrojati pregovaračke strategije i taktike, objasniti postavke principijelnog pregovaranja i elemente koji utječu na kvalitetan ishod pregovora.

5. Student će moći objasniti vrste i pravila vođenja intervjua, dati upute za pripremu intervjua te prepoznati i ispraviti loše oblikovana pitanja.

6. Student će moći dati upute za sastavljanje i izvedbu raznih vrsta svečanih govora, prepoznati i ispraviti pogreške koje se pojavljuju u njima te samostalno pripremiti svečani govor.

7. Student će moći analizirati i procjenjivati javne govore u raznim monološkim i dijaloškim retoričkim vrstama, primjerice govore u nekim novinarskim žanrovima, govore u parlamentu, govore u odgojno-obrazovnim ustanovama te govore znanstvenih i stručnih prezentacija.

8. Student će moći samostalno pronaći stručnu i znanstvenu literaturu te kritički koristiti literaturu u pisanju stručnog i znanstvenog rada.

9. Student će moći samostalno pronaći stručnu i znanstvenu literaturu te kritički koristiti literaturu u pisanju stručnog i znanstvenog rada.

Legenda

  • S - Seminar
  • V - Vježbe