Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Sustav sigurnosti i nacionalna sigurnost RH

Šifra:
207065
Kratica:
SSINS-R
Visoko učilište:
Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
ECTS bodovi:
5.0
Opterećenje:
40(P) + 20(S)
Nositelji:

mr. sc. Davor Solomun, v. pred.

Izvođači:

mr. sc. Davor Solomun, v. pred. (P, S)

Opis predmeta:
Ovaj kolegij ima za cilj stjecanje znanja i razumijevanje temeljnih pojmova u području sigurnosti, nacionalne sigurnosti i sustava nacionalne sigurnosti, ali i suvremenih sigurnosnih studija i koncepata. Razumijevanje unutarnjih i vanjskih elemenata i procesa (nacionalni interesi, sigurnosno okruženje) odlučnih za politiku nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske kao i razvijanje sposobnosti prepoznavanja i identificiranja ugroza i prijetnji u ostvarivanju nacionalne sigurnosti. Razumijevanje djelokruga, uloga i odnosa upravljačkih, kordinacijskih i operativnih razina strukture sustava nacionalne sigurnosti. Razvijanje sposobnosti kritičkog promišljanja i komparativne analize različitih sigurnosnih struktura, sigurnosnih pojava i ovladavanje temeljnim elementima i metodama procjene i ocjene sigurnosnog stanja.
Obavezna literatura:

Collins, A. (2010): Suvremene sigurnosne studije

Solomun, D. (2021): Priručnik za praćenje nastave i pripremu ispita iz predmeta Sustav sigurnosti i nacionalna sigurnost RH, digitalni nastavni materijal.

Solomun, D. (2012): Ekstremističko nasilje i mogućnosti policije u Republici Hrvatskoj u svjetlu nove sigurnosne paradigme.

Preporučena literatura:

Solomun, D. (2006): Ekonomski aspekti nacionalne sigurnosti. Policija i sigurnost. 1-2/06, 1-21

Ishodi učenja:

1. Definirati i povezati činjenice i teorijske spoznaje o pojmu, vrstama i čimbenicima sigurnosti i nacionalne sigurnosti, te povezati nacionalne interese, sigurnosne ciljeve i nacionalnu sigurnost.

2. Identificirati i opisati elemente sustava sigurnosti: sigurnosnu politiku, sigurnosnu strukturu i sigurnosno samoorganiziranje i kulturu.

3. Raščlaniti uloge i mjesta policije, sigurnosno-obavještajnih službi, koordinacijskih, usmjeravajućih, nadzornih i drugih tijela formalnog društvenog nadzora u sustavu nacionalne sigurnosti.

4. Prezentirati i objasniti analizirane cjeline sigurnosnih politika ili struktura, te identificirati kritičnu nacionalnu infrastrukturu.

5. Usporediti različite sustave sigurnosti i dijelove različitih sigurnosnih struktura.

6. Analizirati stanje sigurnosti i elemente za ocjenu tog stanja kao i sigurnosne pojave koje utječu na sigurnosne prilike.

7. Predvidjeti i prosuditi moguće rizike i prijetnje od različitih ugroza nacionalne sigurnosti.

Legenda

  • P - predavanja
  • S - seminar