Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Informacijska sigurnost

Šifra:
207071
Kratica:
IS-R
Visoko učilište:
Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
ECTS bodovi:
3.0
Opterećenje:
15(P) + 15(V) + 5(S)
Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš

mr. sc. Simona Strmečki, v. pred.

Izvođači:

mr. sc. Simona Strmečki, v. pred. (P, V, S)

izv. prof. dr. sc. Krunoslav Antoliš (P, V, S)

Opis predmeta:
Polaznici će temeljem usvojenih znanja iz ovoga predmeta moći rješavati probleme iz domene informacijske sigurnosti unutar sustava državne uprave, MUP-a, MORH-a, ali i gospodarskih subjekata. Polaznici će se po uspješnom ovladavanju znanjima i vještinama iz ovoga kolegija moći provoditi sve vrste aktivnosti u izgradnji sigurnosnih politika i rješenja. Polaznici će naučiti i raščlanjivati sigurnosne situacije proizišle iz nadzora interne revizije glede sigurnosnih propusta u radu informacijskih sustava, te formirati zaključne preporuke za popravke i poboljšanja na planu informacijske sigurnosti razmatranih sustava. Polaznici će biti osposobljeni za savjetovanje upravljačkih struktura u području informacijske sigurnosti. Zaključno polaznici će biti osposobljeni za prikupljanje, pretraživanje, analizu i prezentiranje digitalnih dokaza, pomoću specijaliziranih hardware-a i software-a.
Obavezna literatura:

D. Dragičević (2004): Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi

K. Antoliš et all.: (2016): Sigurnost informacijskih sustava

K. Antoliš et all.: (2013): Sigurnost elektroničkog poslovanja

Preporučena literatura:

K. Antoliš et all.: (2010): Multidisciplinarne ekspertize u otkrivanju insceniranih događaja

Ishodi učenja:

1. Povezati informacijsku sigurnost sa organizacijskom infrastrukturom te obvezama tijela državne uprave u očuvanju, uspostavi i zaštiti informacijske sigurnosti (UVNS, ZSIS, Nacionalni CERT), a povezano s postupanjima policije

2. Izgraditi sigurnosnu politiku zaštite informacisjkog sustava sukladno međunarodnim standardima (ISO 27002) ovladati metodologijom analize rizika od informacijskih ugroza: identifikacija prijetnji,

3. Identifikacije ranjivosti, unapređivanje mjera i postupaka, te analizu učinaka s utvđivanjem preporuka i dokumentiranjem procesa.

4. Samovrjednovati sigurnosne politike i infrastrukturna rješenja u području informacijske sigurnosti

5. Samoprocijeniti analizu učinaka - kvantitativna i kvalitativna procjena

6. otkriti prijetnje informacijskoj sigurnosti i ranjivosti sustava kojma se koristimo (IS MUP-a)

7. formulirati / oblikovati zahtjeve za unapređenje mjera i postupaka koji se na planu informacijske sigurnosti odnose na sredstva i opremu koju policija koristi u svojem radu.

8. Prezentirati problematiku štićenja povjerljivosti i dostupnosti, dokazivanja vjerodostojnosti te neporecivosti putem autentifikacijskih i autorizacijskih postupaka (IS MUP-a)

Legenda

  • P - predavanja
  • S - seminar
  • V - vježbe