Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Obavještajno sigurnosna djelatnost i službe

Šifra:
231503
Kratica:
OSDIS-S
Visoko učilište:
Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
ECTS bodovi:
6.0
Opterećenje:
15(P) + 8(S)
Nositelji:

mr. sc. Davor Solomun, v. pred.

Izvođači:

mr. sc. Davor Solomun, v. pred. (P, S)

Opis predmeta:
Ovaj kolegij ima za cilj stjecanje i razvijanje naprednih i specijaliziranih znanja u području djelovanja obavještajno - sigurnosnih službi kao institucionalnih mehanizama postizanja nacionalne sigurnosti, te ostvarivanja i zaštite nacionalnih interesa. Studenti će usvojiti posebnosti obavještajnog i protuobavještajnog djelovanja, ali i razviti sposobnosti kritičke ocjene i upotrebe spektra izvora i metoda za prikupljanje podataka i stvaranje obavještajnih informacija. Raspravom i kritičkim prosuđivanjem o nadzoru i upravljanju obavještajnim službama, polaznici će se osposobiti za samostalno djelovanje i inicijativu u prepoznavanju i dokumentiranju obavještajnih i protuobavještajnih informacija, ali i razviti sposobnosti upravljanja i koordiniranja na različitim razinama sigurnosno - obavještajnog sustava.
Obavezna literatura:

Badžim, J. (2013): Obavještajne i represivne službe u suprotstavljanju kriminalitetu koji predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Solomun, D. (2020): Solomun, D. (2019). Priručnik za praćenje nastave i pripremu ispita iz predmeta Obavještajno - sigurnosna djelatnost i službe, digitalni nastavni materijal.

Taylor S. A., Collins, A. (ur.) (2010): Uloga obavještajne djelatnosti u nacionalnoj sigurnosti. U: Collins, A. (ur.) Suvremene sigurnosne studije

NN (2017): Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske

Ishodi učenja:

1. Povezati djelovanje sigurnosnih institucija te prepoznati i rasčlaniti elemente obavještajne i protuobavještajne djelatnosti u funkciji ostvarivanja nacionalne sigurnosti kao i zakonski djelokrug i smjernice djelovanja sigurnosno-obavještajnih službi Republike Hrvatske

2. Klasificirati izvore i metode prikupljanja, analize i vrjednovanja obavještajnih podataka.

3. Kritički prosuđivati djelovanje obavještajno-sigurnosnih službi u potpori ostvarivanju nacionalnih interesa i suprotstavljanju ugrozama nacionalne sigurnosti.

4. Predložiti metode prikupljanja podataka i osmisliti izvore pribavljanja informacija u odnosu na predmet obavještajnog ili protuobavještajnog djelovanja.

5. Predvidjeti i prosuđivati ugrožavajuća djelovanja i nositelje tih aktivnosti.

6. Prezentirati posebnosti analiziranih aspekata obavještajnog i protuobavještajnog djelovanja.

7. Zaključiti o zakonitostima odnosa među državama u svjetlu nacionalnih interesa te obavještajno-sigurnosnoj djelatnosti u ostvarivanju nacionalne sigurnosti.

8. Zaključiti o zakonitostima odnosa među državama u svjetlu nacionalnih interesa te obavještajno-sigurnosnoj djelatnosti u ostvarivanju nacionalne sigurnosti.

Legenda

  • P - predavanja
  • S - seminar