Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Kriminalitet povezan s hranom i zaštita hrane kao kritične infrastrukture

Šifra:
231537
Kratica:
KPHZH-S
Visoko učilište:
Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
ECTS bodovi:
3.0
Opterećenje:
15(P)
Nositelji:

dr. sc. Karlo Jurica, pred.

Izvođači:

dr. sc. Karlo Jurica, pred. (P)

Opis predmeta:
Cilj kolegija je stjecanje potrebnih znanja i vještina za razumijevanje, uočavanje i procesuiranje novih vrsta kriminaliteta povezanog s hranom na teorijskoj i praktičnoj razini, te o načinima zaštite hrane uz procjenu kritičnih kontrolnih točaka u sustavu opskrbe hranom. Studenti će upoznati ranjive točke sustava i načine ublažavanja ranjivosti u sustavima proizvodnje hrane, ali i u sustavima opskrbe hranom od nacionalnog interesa, primjenom programskog alata CARVER. Nadalje, predmet ''Kriminalitet povezan s hranom i zaštita hrane kao kritične infrastrukture'', će omogućiti studentima uvid u metodologiju institucionalnog postupanja u kriznoj situaciji izazvanoj terorističkim napadom na hranu kao kritičnu infrastrukturu, ili na uočenu situaciju prijevare povezane s hranom, te će usvojiti znanja o načinu prikupljanja laboratorijskih materijalnih dokaza za navedena kaznena djela.
Obavezna literatura:

Karlo Jurica (2020): Teror povezan s hranom i zaštita hrane

Karlo Jurica (2020): Prijevare povezane s hranom i zaštita hrane

Jurica, K., Brčić Karačonji I. (2020): Food crime and food defence - European perspective.

EZ: Uredba (EZ) br.1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani (sa svim izmjenama i dopunama)

nn: Zakon o hrani (NN 81/2013; 14/14, 30/15, 115/18)

Ishodi učenja:

1. Identificirati razlike između prekršaja i kaznenih djela vezanih uz hranu.

2. Upoznati komponente lanca opskrbe hranom/vodom, potencijalne CBRN agense i ostale dostupne kemikalije kao potencijalno sredstvo ugroze.

3. Prepoznati i analizirati kritične ranjive točke u sustavu opskrbe hranom, te poduzeti preventivne mjere u cilju zaštite hrane.

4. Procijeniti rizik od namjernih zagađenja hrane ili nedozvoljenih manipulacija s hranom na nacionalnoj i lokalnoj razini.

5. Zaštititi lanac opskrbe hranom i kontrolirati štetu kod namjernih zagađenja hrane.

6. Otkriti nedozvoljenu manipulaciju s hranom (prijevaru povezanu s hranom)

7. Sudjelovati u kriznoj situaciji (nacionalna razina) sa ostalim sudionicima (domovinska sigurnost, civilna zaštita, inspekcije, znanstveni zavodi).

8. Koordinirati krim istraživanje i prikupljanje dokaza uz pomoć laboratorijskih metoda i suradnje sa znanstvenim institucijama, te procesuirati kaznena djela povezana s hranom.

9. Služiti se službenom legislativom on-line u HR i EU; Služiti se brzim i efikasnim alatima za pretraživanje aktualnih problema slične tematike na EU razini

Legenda

  • P - predavanja