- English
Sadržaj predmeta
Kriminalitet povezan s hranom i zaštita hrane kao kritične infrastrukture
- Šifra:
- 231537
- Kratica:
- KPHZH-S
- Visoko učilište:
- Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
- ECTS bodovi:
- 3.0
- Opterećenje:
- 15(P)
- Nositelji:
-
dr. sc. Karlo Jurica, pred.
- Izvođači:
-
dr. sc. Karlo Jurica, pred. (P)
- Opis predmeta:
- Cilj kolegija je stjecanje potrebnih znanja i vještina za razumijevanje, uočavanje i procesuiranje novih vrsta kriminaliteta povezanog s hranom na teorijskoj i praktičnoj razini, te o načinima zaštite hrane uz procjenu kritičnih kontrolnih točaka u sustavu opskrbe hranom. Studenti će upoznati ranjive točke sustava i načine ublažavanja ranjivosti u sustavima proizvodnje hrane, ali i u sustavima opskrbe hranom od nacionalnog interesa, primjenom programskog alata CARVER. Nadalje, predmet ''Kriminalitet povezan s hranom i zaštita hrane kao kritične infrastrukture'', će omogućiti studentima uvid u metodologiju institucionalnog postupanja u kriznoj situaciji izazvanoj terorističkim napadom na hranu kao kritičnu infrastrukturu, ili na uočenu situaciju prijevare povezane s hranom, te će usvojiti znanja o načinu prikupljanja laboratorijskih materijalnih dokaza za navedena kaznena djela.
- Obavezna literatura:
-
Karlo Jurica (2020): Teror povezan s hranom i zaštita hrane
Karlo Jurica (2020): Prijevare povezane s hranom i zaštita hrane
Jurica, K., Brčić Karačonji I. (2020): Food crime and food defence - European perspective.
EZ: Uredba (EZ) br.1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani (sa svim izmjenama i dopunama)
nn: Zakon o hrani (NN 81/2013; 14/14, 30/15, 115/18)
- Ishodi učenja:
1. Identificirati razlike između prekršaja i kaznenih djela vezanih uz hranu.
2. Upoznati komponente lanca opskrbe hranom/vodom, potencijalne CBRN agense i ostale dostupne kemikalije kao potencijalno sredstvo ugroze.
3. Prepoznati i analizirati kritične ranjive točke u sustavu opskrbe hranom, te poduzeti preventivne mjere u cilju zaštite hrane.
4. Procijeniti rizik od namjernih zagađenja hrane ili nedozvoljenih manipulacija s hranom na nacionalnoj i lokalnoj razini.
5. Zaštititi lanac opskrbe hranom i kontrolirati štetu kod namjernih zagađenja hrane.
6. Otkriti nedozvoljenu manipulaciju s hranom (prijevaru povezanu s hranom)
7. Sudjelovati u kriznoj situaciji (nacionalna razina) sa ostalim sudionicima (domovinska sigurnost, civilna zaštita, inspekcije, znanstveni zavodi).
8. Koordinirati krim istraživanje i prikupljanje dokaza uz pomoć laboratorijskih metoda i suradnje sa znanstvenim institucijama, te procesuirati kaznena djela povezana s hranom.
9. Služiti se službenom legislativom on-line u HR i EU; Služiti se brzim i efikasnim alatima za pretraživanje aktualnih problema slične tematike na EU razini
Legenda
- P - predavanja