Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Stočarstvo

Šifra:
170637
Kratica:
PEP311
Visoko učilište:
Sveučilište u Zadru
ECTS bodovi:
6.0
Opterećenje:
15(V) + 45(P) + 15(S)
Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić

prof. dr. sc. Janja Filipi

Izvođači:

prof. dr. sc. Janja Filipi (V, S)

izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić (P)

Opis predmeta:
Upoznati glavne vrste stoke, odnosno domaćih životinja (goveda, svinje, ovce, koze i perad), njihove biološke značajke, načine uzgoja i korištenja; naučiti kako se odrediti prema pojedinom obliku stočarske proizvodnje (izbor vrste, proizvoda, sustava držanja i gospodarenja), savladati bitne sastavnice upravljanja stočarskom proizvodnom jedinicom. 1. Uvod u kolegij. Važnost stočarstva, trendovi razvoja stočarske proizvodnje. 2. Domaće životinje, pasmine. Genotip i fenotip. Opća i specijalna pasminska svojstva. 3. Razmnožavanje, rast domaćih životinja. Selekcija ili odabiranje. Uzgojne metode. Obilježavanje domaćih životinja. 4. Važnost govedarstva, podrijetlo i pasmine goveda. Razmnožavanje goveda. Bređost krava. 5. Građa vimena, čimbenici o kojima ovisi proizvodnja mlijeka. Laktacija. 6. Sustavi držanja krava, hranidba goveda. Uzgoj teladi, sustavi hranidbe teladi. Uzgoj junica, tov goveda. 7. Važnost svinjogojstva, podrijetlo i pasmine svinja. Selekcija svinja. Razmnožavanje svinja. 8. Tehnološki procesi proizvodnje. 9. Hranidba svinja. Nastambe za držanje svinja. 10. Važnost ovčarstva u RH, načini ovčarenja i pravci proizvodnje. Izvorni oblici i tipovi ovaca. Pasmine ovaca. Reprodukcija u ovčarstvu. 11. Tehnologija proizvodnje janjadi. Proizvodnja ovčjeg mesa. Proizvodnja ovčjeg mlijeka. Proizvodnja i poznavanje vune. 12 Važnost kozarstva, tipovi i pasmine koza, namjena koza. Sustavi kozarenja. 13. Uzgojno tehnološki postupci s jaradi, proizvodnja mesa. Proizvodnja mlijeka, proizvodnja vlakana. 14. Važnost peradarstva. Biološke osnove peradi, način uzgoja i držanja. Pasmine kokoši i hibridi za proizvodnju jaja i mesa. 15. Proizvodnja jednodnevnog podmlatka, proizvodnja konzumnih jaja, proizvodnja pilećeg mesa.
Obavezna literatura:

Uremović Z. i sur. (2002): Stočarstvo

Kralik, G. (2011): Zootehnika

Ishodi učenja:

1. Nakon položenog predmeta studenti će moći: - prepoznati osobitosti u razmnožavanju goveda, svinja, ovaca i koza, te osobitosti u uzgoju pomlatka;

2. - definirati ekološku ulogu goveda, svinja, ovaca, koza i peradi u poljoprivredi;

3. - odgovoriti suvremenim zahtjevima za dobrobit životinja s obzirom na etološke osobitosti vrste i načine iskorištavanja;

4. - razumjeti i objasniti ekonomsku važnost govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva u Hrvatskoj i Svijetu;

5. 5. prepoznati i razlikovati osnovne pasmine goveda, svinja, ovaca, koza i peradi s obzirom na tip proizvodnje;

6. upravljati osnovnim tehnikama uzgoja (selekcija, reprodukcija, hranidba i smještaj domaćih životinja);

7. povezati važnost uvjeta držanja domaćih životinja u prevenciji oboljenja istih;

8. samostalno voditi tehnološki proces govedarske, svinjogojske, ovčarske, kozarske i peradarske proizvodnje u različitim uvjetima i različitim tipovima proizvodnje s naglaskom na ekološku proizvodnju i specifičnosti jadranskog odnosno mediteranskog podneblja.

Predmet u nastavnom programu:
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni
85 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 4 obavezni
88 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 4 obavezni
153 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 4 obavezni

* predmet se ne predaje u tom semestru

Legenda

  • P - Predavanja
  • S - Seminar
  • V - Vježbe