- English
Sadržaj predmeta
Maslinarstvo i uljarstvo
- Šifra:
- 183093
- Kratica:
- PEP503
- Visoko učilište:
- Sveučilište u Zadru
- ECTS bodovi:
- 4.0
- Opterećenje:
- 15(V) + 30(P) + 15(S)
- Nositelji:
-
prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić
doc. dr. sc. Šime Marcelić
- Izvođači:
-
doc. dr. sc. Šime Marcelić (V, S)
prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić (P)
- Opis predmeta:
- Uvodni dio. Maslina i povijest uzgoja, osvrt na Hrvatsku. Maslina i njezin značaj u mediteranskoj poljoprivredi. Sistematika masline. Morfologija masline i fiziološke karakteristike. Klimatski uvjeti za uzgoj. Tereni i položaji za maslinu. Ekstenzivni i intenzivni uzgoj. Super intenzivni načini uzgoja. Planiranje i podizanje maslinika. Planiranje maslinika s obzirom na finalni proizvod. Rezidba masline. Rekonstrukcija i obnova maslinika. Izbor sorti masline i namjena s obzirom na sorte. Osnove gnojidbe masline. Osnove zaštite masline od bolesti i štetočinja najvažnije štetočine maslina. Navodnjavanje masline. Berba masline strojna, polustrojna, ručna berba. Masti ili lipidi. Maslinovo ulje i mediteranska prehrana. Maslinovo ulje i zdravlje. Kemijski sastav maslinovog ulja (osapunjivi i neosapunjivi dio). Komercijalna klasifikacija maslinovog ulja (ekstra djevičansko, djevičansko, rafinirano i ulje komine). Senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja. Kemijske analize-dokaz autentičnosti maslinovog ulja. Zdravstvena ispravnost maslinovog ulja i briga o kvaliteti (kemijske analize, senzorska ocjena). Zakonodavstvo vezano uz plasman maslinovog ulja i proizvoda od masline na tržište. Skladištenje i čuvanje maslinovog ulja i proizvoda od masline. Proizvodi od masline i maslinovog ulja. Etiketiranje, pakiranje i ambalaža. HACCP u uljarama.
- Obavezna literatura:
-
Gucci R., Cantini C. (2007): Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina
Jemrić T. (2004): Cijepljenje i rezidba voćaka
Gugić M., Šarolić M (2017): Maslina i proizvodi
Olivera Kopivnjak (2006): Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola
- Preporučena literatura:
-
Sinaj Bulimbašić (2011): Sorte maslina u Hrvatskoj
Sinaj Bulimbašić (2006): Proizvodnja maslinovog ulja i konzerviranje maslina
- Ishodi učenja:
1. koristiti metodologije primijenjenih (praktičnih) istraživanja te usmjeravati stečena znanja prema rješavanju različitih stručnih problema iz područja biljne proizvodnje i ekologije bilja, naročito u mediteranskom klimatskom području;
2. posjedovati operativna i laboratorijska znanja i vještine iz opsega voćarske i povrtlarske proizvodnje te uzgoja krmnih kultura;
3. provoditi osnovne laboratorijske analize vezane uz kakvoću, čuvanje i potrošnju voća i povrća u svježem, dorađenom i prerađenom obliku;
4. djelovati s punom profesionalnom i etičkom odgovornošću;
5. upravljati gospodarstvima na ekonomskim, upravljačkim i organizacijskim pravilima i principima poduzetništva u maslinarstvu;
6. upravljati informacijama iz poljoprivredne struke s posebnim osvrtom na maslinarstvo;
- Predmet u nastavnom programu:
-
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni 85 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni 88 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni 153 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni * predmet se ne predaje u tom semestru
Legenda
- P - Predavanja
- S - Seminar
- V - Vježbe