Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Maslinarstvo i uljarstvo

Šifra:
183093
Kratica:
PEP503
Visoko učilište:
Sveučilište u Zadru
ECTS bodovi:
4.0
Opterećenje:
15(V) + 30(P) + 15(S)
Nositelji:

prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić

doc. dr. sc. Šime Marcelić

Izvođači:

doc. dr. sc. Šime Marcelić (V, S)

prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić (P)

Opis predmeta:
Uvodni dio. Maslina i povijest uzgoja, osvrt na Hrvatsku. Maslina i njezin značaj u mediteranskoj poljoprivredi. Sistematika masline. Morfologija masline i fiziološke karakteristike. Klimatski uvjeti za uzgoj. Tereni i položaji za maslinu. Ekstenzivni i intenzivni uzgoj. Super intenzivni načini uzgoja. Planiranje i podizanje maslinika. Planiranje maslinika s obzirom na finalni proizvod. Rezidba masline. Rekonstrukcija i obnova maslinika. Izbor sorti masline i namjena s obzirom na sorte. Osnove gnojidbe masline. Osnove zaštite masline od bolesti i štetočinja najvažnije štetočine maslina. Navodnjavanje masline. Berba masline strojna, polustrojna, ručna berba. Masti ili lipidi. Maslinovo ulje i mediteranska prehrana. Maslinovo ulje i zdravlje. Kemijski sastav maslinovog ulja (osapunjivi i neosapunjivi dio). Komercijalna klasifikacija maslinovog ulja (ekstra djevičansko, djevičansko, rafinirano i ulje komine). Senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja. Kemijske analize-dokaz autentičnosti maslinovog ulja. Zdravstvena ispravnost maslinovog ulja i briga o kvaliteti (kemijske analize, senzorska ocjena). Zakonodavstvo vezano uz plasman maslinovog ulja i proizvoda od masline na tržište. Skladištenje i čuvanje maslinovog ulja i proizvoda od masline. Proizvodi od masline i maslinovog ulja. Etiketiranje, pakiranje i ambalaža. HACCP u uljarama.
Obavezna literatura:

Gucci R., Cantini C. (2007): Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina

Jemrić T. (2004): Cijepljenje i rezidba voćaka

Gugić M., Šarolić M (2017): Maslina i proizvodi

Olivera Kopivnjak (2006): Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola

Preporučena literatura:

Sinaj Bulimbašić (2011): Sorte maslina u Hrvatskoj

Sinaj Bulimbašić (2006): Proizvodnja maslinovog ulja i konzerviranje maslina

Ishodi učenja:

1. koristiti metodologije primijenjenih (praktičnih) istraživanja te usmjeravati stečena znanja prema rješavanju različitih stručnih problema iz područja biljne proizvodnje i ekologije bilja, naročito u mediteranskom klimatskom području;

2. posjedovati operativna i laboratorijska znanja i vještine iz opsega voćarske i povrtlarske proizvodnje te uzgoja krmnih kultura;

3. provoditi osnovne laboratorijske analize vezane uz kakvoću, čuvanje i potrošnju voća i povrća u svježem, dorađenom i prerađenom obliku;

4. djelovati s punom profesionalnom i etičkom odgovornošću;

5. upravljati gospodarstvima na ekonomskim, upravljačkim i organizacijskim pravilima i principima poduzetništva u maslinarstvu;

6. upravljati informacijama iz poljoprivredne struke s posebnim osvrtom na maslinarstvo;

Predmet u nastavnom programu:
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni
85 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni
88 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni
153 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 5 izborni

* predmet se ne predaje u tom semestru

Legenda

  • P - Predavanja
  • S - Seminar
  • V - Vježbe