Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Cvjećarstvo

Šifra:
183104
Kratica:
PEP610
Visoko učilište:
Sveučilište u Zadru
ECTS bodovi:
3.0
Opterećenje:
15(P) + 15(S)
Nositelji:

doc. dr. sc. Kristijan Franin

doc. dr. sc. Branka Maričić

Izvođači:

Šimun Kolega (S)

doc. dr. sc. Kristijan Franin (P)

doc. dr. sc. Branka Maričić (S)

Opis predmeta:
Kroz nastavni plan kolegija studenti će steći znanja i vještine o cvjećarskim kulturama u uzgoju na otvorenim površinama i u zaštićenim prostorima. Povijest upotrebe cvijeća. Cvjećarska proizvodnja u Hrvatskoj i u svijetu. Uzgoj na otvorenim površinama i u zaštićenim prostorima. Podjela cvijeća i ukrasnog bilja po načinu uzgoja i vijeku trajanja, po obliku korijena i po načinu rasta. Uzgojne mjere u cvjećarstvu - navodnjavanje, prihranjivanje, zasjenjivanje, plijevljenje korova. Uzgojni zahvati u cvjećarstvu - pikiranje, pinciranje, dekapitacija, senkovanje. Generativno i vegetativno razmnožavanje u cvjećarstvu. Tehnologija proizvodnje rezanog cvijeća - lukovičaste vrste, cvatuće vrste, lisnate vrste, vrste za rezanje koje uzgajamo na otvorenom, orhideje. Tehnologija proizvodnje lončanica - cvatuće lončanice, lisnate lončanice, sukulenti Sadržaj kolegija (nastavne teme)) 1. Povijest upotrebe cvijeća. Cvjećarska proizvodnja u Hrvatskoj i u svijetu. Podjela cvijeća i ukrasnog bilja po načinu uzgoja i vijeku trajanja, po obliku korijena i po načinu rasta. 2. Uzgojne mjere u cvjećarstvu - navodnjavanje, prihranjivanje, zasjenjivanje, plijevljenje korova. Uzgojni zahvati u cvjećarstvu - pikiranje, pinciranje, dekapitacija, senkovanje. 3. Prepoznavanje cvjetnih vrsta i njihovih latinskih imena. 4. Generativno i vegetativno razmnožavanje u cvjećarstvu. Morfološke i uzgojne značajke jednogodišnjih cvjetnih vrsta. 5. Morfološke i uzgojne značajke dvogodišnjih cvjetnih vrsta. Morfološke i uzgojne značajke geofita. Morfološke i uzgojne značajke trajnica. 6.Tehnologija proizvodnje rezanog cvijeća (1) - lukovičaste vrste, cvatuće vrste. Tehnologija proizvodnje rezanog cvijeća (2) - lisnate vrste, vrste za rezanje koje uzgajamo na otvorenom, orhideje. 7.Tehnologija proizvodnje lončanica (1) - cvatuće lončanice Tehnologija proizvodnje lončanica (2) - lisnate lončanice, sukulenti
Obavezna literatura:

Auguštin Dubravka (1999): Cvjećarstvo 1

Auguštin Dubravka (2001): Cvjećarstvo 2

Ishodi učenja:

1. proširiti znanja o stanju tržišta cvjećarske proizvodnje i distribucije u Hrvatskoj i svijetu

2. 2. objasniti osnove morfologije, fiziologije i sistematike cvijeća

3. 3. navesti i objasniti metodologiju uzgoja cvijeća

4. usporediti različite načine proizvodnje jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, geofita, trajnica, rezanog cvijeća i lončanica

Predmet u nastavnom programu:
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni
85 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 6 izborni
88 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 6 izborni
153 Primijenjena ekologija u poljoprivredi (jednopredmetni) prijediplomski 6 izborni

* predmet se ne predaje u tom semestru

Legenda

  • P - Predavanja
  • S - Seminar