- English
Sadržaj predmeta
Pasminska svojstva životinja
- Šifra:
- 129561
- Kratica:
- PAS2014
- Visoko učilište:
- Veterinarski fakultet
- ECTS bodovi:
- 4.5
- Opterećenje:
- 30(V) + 14(P) + 10(S) + 6(V)
- Nositelji:
-
izv. prof. dr. sc. Sven Menčik
izv. prof. dr. sc. Maja Maurić Maljković
prof. dr. sc. Velimir Sušić
prof. dr. sc. Anamaria Ekert Kabalin
- Izvođači:
-
prof. dr. sc. Velimir Sušić (V, P, S)
izv. prof. dr. sc. Sven Menčik (V, P, S)
prof. dr. sc. Anamaria Ekert Kabalin (V, P, S)
izv. prof. dr. sc. Maja Maurić Maljković (V, P, S)
Aneta Piplica (V)
Ivan Vlahek, dr. med. vet. (V, S)
- Opis predmeta:
- Cilj predmeta: U kolegiju se izlažu cjeline koje u logičnom slijedu omogućuju studentu stjecanje znanja o pasminama životinja kao odrazu genetske specifičnosti unutar pojedine vrste. Svladavanjem navedenog, ostvaruju se pretpostavke za usvajanje novih znanja o pravilnim postupcima pri različitoj uporabi i očuvanju zdravlja životinja. Sadržaj predmeta: 1. Osnovna podjela životinjskih vrsta prema namjeni. Životinje koje se koriste sa svrhom proizvodnje, ljubimci i životinje koje se koriste u pokusima.Udomaćivanje životinja.2. Opća svojstva i biološke karakteristike životinja: promjenjljivost, vanjština, rast, razvitak, razmnožavanje,konstitucija, kondicija, temperament, ćud, fitnes, aklimatizacija, degeneracije, izrođenja. 3. Opis, evidencija i registracija životinja: označavanje, dobne i spolne kategorije, prosuđivanje dobi, procjena vanjštine (boje i znakovi, tjelesne mjere i sustavi bodovanja).4.Pasmina (genotip) kao osnova uzgoja životinja. 5. Podjela i karakteristike proizvodnih tipova te najznačajnije pasmine goveda. 6. Podjela i karakteristike proizvodnih tipova te najznačajnije pasmine svinja. 7. Uporabne kategorije i pasmine konja. 8. Podjela i karakteristike proizvodnih tipova te najznačajnije pasmine peradi.9. Podjela i karakteristike proizvodnih tipova te najznačajnije pasmine ovaca i koza. 10. Pasmine pasa. 11. Pasmine mačaka. 12. Pasmine kunića. 13. Najznačajnije vrste laboratorijskih životinja i kaveznih ljubimaca Sustav ocjenjivanja: Prisutnost na predavanjima Tijekom turnusa za kolegij Pasminska svojstva životinja student mora biti prisutan na 7 sati predavanja kako bi ostvario 3 minimalna boda. Ostvareni maksimalni broj bodova iz ovog elementa ocjenjivanja je 6 bodova. Prisutnost na seminarima Student mora biti prisutan na 3 seminara kako bi ostvario 4 minimalna boda. Prisustvom na 4 seminara student ostvaruje 5, a prisustvom na 5 seminara maksimalnih 6 bodova. Prisutnost na vježbama Za prisutnost na vježbama student može ostvariti najmanje 4 i najviše 6 bodova. 4 Prisustvo na najmanje 12 termina vježbi na Fakultetu i 1 terminu vježbi izvan Fakulteta. U slučaju da student nije prisustvovao vježbi izvan Fakulteta obavezan je napisati esej na temu te vježbe. 6 Prisustvo na 17 termina vježbi na Fakultetu i na 1 terminu vježbi izvan Fakulteta Aktivnost na seminarima i vježbama Za aktivnost na seminarima i vježbama student može ostvariti najmanje 5 i najviše 10 bodova. 5 1,5 bodova za pisani seminarski rad (3 seminara x 0,5 bodova) 3,5 bodova za uspješno rješavanje zadataka na vježbama (7 vježbi x 0,5 bodova) 10 2,5 bodova za pisani seminarski rad (5 seminara x 0,5 bodova), 5,5 bodova za uspješno rješavanje zadataka na vježbama (11 vježbi x 0,5 bodova), ukupno do 2,0 boda za usmenu prezentaciju seminara i usmene odgovore na vježbama ponavljanja gradiva Kontinuirane provjere znanja Tijekom nastave provode se provjere znanja putem 3 kolokvija. Iz ove aktivnosti student može ostvariti minimalno 20 i maksimalno 32 boda. Uspješno rješena sva tri kolokvija uvjet su za pristupanje završnom ispitu. 20 3 kolokvija. 1. kolokvij = 7 bodova 2. kolokvij = 6,5 boda 3. kolokvij = 6,5 boda 32 3 kolokvija. 1. kolokvij = 12 bodova 2. kolokvij = 10 bodova 3. kolokvij = 10 bodova Završni ispit Završna provjera znanja provodi se pisanim ispitom na kojem student može ostvariti minimalno 24 i maksimalno 40 bodova. 24 Za najnižu pozitivnu ocjenu student na završnom pisanom ispitu mora ostvariti minimalno 24 boda. 40 Maksimalni broj bodova na završnom pisanom ispitu iznosi 40 bodova Ukupno 60 minimalno 100 maksimalno Bodovi za zaključivanje ocjene: Bodovi Ocjena do 59.................................................... 1 (F) 60-68 ................................................... 2 (E) 69-76 ................................................... 2 (D) 77- 84................................................... 3 (C) 85- 92................................................... 4 (B) 93-100 ................................................. 5 (A) Nakon uspješnog svladavanja kolegija student će biti sposoban: - objasniti morfološke, fiziološke i psihičke promjene nastale udomaćivanjem domaćih životinja i njihovom selekcijom u određenom proizvodnom pravcu, kao i pasminska svojstva životinja (opća i specijalna) - identificirati vrstu, pasminu, kategoriju i / ili proizvodni tip domaćih životinja (goveda, konja, svinja, ovaca, koza, magarca, pojedinih vrsta peradi, pasa, mačaka te najznačajnijih pasmina kunića i krznaša) - opisati vanjštinu i proizvodnost pojedinih pasmina domaćih životinja - procijeniti proizvodni tip na temelju fenotipskih pokazatelja jedinke - samostalno prosuditi dob konja i goveda na temelju promjena na zubima - koristiti stečena znanja u prosuđivanju vanjštine, kondicije, konstitucije, temperamenta i ćudi te mjerenju i označavanju životinja) - prepoznati osnovne knjige, obrasce i računalne programe korištene u evidenciji domaćih životinja
- Jezici izvođenja nastave:
-
Hrvatski
- Obavezna literatura:
-
1. 1.Ekert Kabalin, A.: Odabrana poglavlja predavanja iz predmeta "Pasminska svojstva životinja". Pasmine pasa i mačaka. Odabrane vrste laboratorijskih životinja i kaveznih ljubimaca.Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb, 2015. http://stocarstvo.vef.unizg.hr/wp-uploads/2011/09/AEK_Pasminska-svojstva-zivotinja-web-predavanje_ok-Copy1.pdf 2. Barać, Z. i sur: Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Državni zavod za zaštitu prirode. Hrvatska poljoprivredna agencija. Nacionalni park Krka.COAST/UNDP/GEF. Zagreb, 2011. 3. Caput, P.: Govedarstvo. Celeber d.o.o. Zagreb, 1996. 4. Mioč, B., i sur.: Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2007. 5. Uremović Marija, Z. Uremović: Svinjogojstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 1997. 6. Uremović, Z. i sur.: Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2002. 7. Ivanković, A.: Konjogojstvo. Hrvatsko agronomsko društvo. Zagreb, 2002. 8. Mioč, B. i V. Pavić: Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2002
- Preporučena literatura:
-
2. 1. Brinzej, M. i sur.: Stočarstvo. Školska knjiga. Zagreb, 1991. 2. Gjurić, A.: Kunićarstvo. Nakladni zavod Znanje. Zagreb, 1985. 3. Mason, I. L.: A world dictionary of livestock breeds, types and varieties. CAB International, 1996. Mioč, B. I V. Pavić: Kozarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2002. 4. Nemanič, J., Ž. Berić: Peradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1995. 5. Posavi, M. i sur.: Hrvatske pasmine domaćih životinja . Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Zagreb, 2002 6. Posavi, M. i sur.: Enciklopedija hrvatskih domaćih životinja. Katarina Zrinski d.o.o., Varaždin, 2004. 7. Uremović, Z.: Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2004. 8. Uremović, Z.: Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb, 2004. 9. Internet te znanstveni i stručni članci
- Predmet u nastavnom programu:
-
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni 1 Veterinarska medicina integrirani prijediplomski i diplomski 2 obavezni * predmet se ne predaje u tom semestru
Legenda
- P - Predavanje
- S - Seminar
- V - Laboratorijske vježb