- English
Sadržaj predmeta
Autohtoni mliječni proizvodi
- Šifra:
- 158502
- Kratica:
- AHML2016
- Visoko učilište:
- Veterinarski fakultet
- ECTS bodovi:
- 2.0
- Opterećenje:
- 5(V) + 6(P) + 13(S) + 6(V)
- Nositelji:
-
prof. dr. sc. Lidija Kozačinski
prof. dr. sc. Željka Cvrtila
prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
prof. dr. sc. Vesna Dobranić
- Izvođači:
-
prof. dr. sc. Željka Cvrtila (V, P, S)
prof. dr. sc. Nevijo Zdolec (V, P, S)
Marta Kiš (S, V)
prof. dr. sc. Lidija Kozačinski (V, P, S)
prof. dr. sc. Vesna Dobranić (P, S, V)
doc. dr. sc. Tomislav Mikuš (V)
- Opis predmeta:
- Cilj predmeta: Nakon odslušanog kolegija studenti će upotpuniti prethodno stečeno znanje iz obveznog predmeta Higijena i tehnologija animalnih namirnica. Predmet detaljnije pojašnjava pojedine parametre u ocjeni autohtonih mliječnih proizvoda. Tako će studenti moći samostalno pristupiti ocjeni i edukaciji proizvođača autohtonih mliječnih proizvoda. Stečeno znanje specifično je i primjenjivo u poslovima vezanima za unapređenje autohtone proizvodnje, veterinarsku inspekciju i nadzor proizvodnje i prometa nad autohtonim mliječnim proizvodima. Sadržaj predmeta: 1. Autohtona proizvodnja (obilježja autohtone proizvodnje namirnica, značenje autohtone proizvodnje u okružju EU, zakonska regulativa autohtonih proizvoda, utjecaj autohtonih proizvoda u promociji turizma i nacionalnih kulturnih obilježja); 2. Minimalni higijenski standardi u preradi mlijeka (mikrobiološki standardi za mlijeko, mliječne proizvode te kontrolu čistoće opreme u autohtonoj proizvodnji); 3. Količine i sastav mlijeka za potrebe autohtone proizvodnje (ekonomski opravdane potrebe količina mlijeka u autohtonoj proizvodnji i optimalni sastav mlijeka prema namjeni za pojedine proizvode); 4. Objekti i higijenski standardi u OPG (zootehnički i higijenski uvjeti za autohtonu proizvodnju prema domaćim i EU standardima); 5. Prerada mlijeka u OPG (optimalizacija količine i toplinske obrade mlijeka (termizacija, pasterizacija), oprema i strojevi); 6. Tradicijska proizvodnja vrhnja, maslaca i fermentiranih mliječnih proizvoda (proizvodnja vrhnja, maslaca i fermentiranih mliječnih proizvoda u domaćinstvu na tradicionalan način prilagođen suvremenim zahtjevima domaće i EU legislative); 7. Proizvodnja autohtonih sireva (proizvodnja poznatih hrvatskih autohtonih mekih, polutvrdih i tvrdih sireva). Način polaganja ispita Usmeni ispit Nakon uspješnog svladavanja kolegija student će biti sposoban: - poznavati zakonsku regulativu autohtonih proizvoda i minimalne higijenske standarde u preradi mlijeka - objasniti obilježja i značenje proizvodnje autohtonih sireva, vrhnja maslaca i fermentiranih mliječnih proizvoda u domaćinstvima na tradicionalan način prilagođen suvremenim zahtjevima domaće i EU legislative - razlikovati zootehničke i higijenske uvjete za proizvodnju prema domaćim i EU standardima - interpretirati rezultate kemijski analiza i higijenske ispravnosti mlijeka od kojeg se proizvode mliječni proizvodi
- Jezici izvođenja nastave:
-
Hrvatski
- Obavezna literatura:
-
1. 1. Bulletin of the Dairy Federation 369/2001. Cheeses in all their Aspects 2. Harbutt, J.: Svjetska enciklopedija sira. Naklada Fran, Zagreb, 2000. 3. Kozačinski, L., V. Dobranić, I. Filipović, N. Zdolec, B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck, B. Mioković (2015): Laboratorijske vježbe iz higijene i tehnologije hrane. Filipović, I. i V. Dobranić (ur). Veterinarski fakultet Sveučlišta u Zagrebu; INTERGRAFIKA. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu. 4. Miletić, S. (1994): Mlijeko i mliječni proizvodi. Zagreb,. 5. Sabadoš, D. (1996): Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb 6. Tratnik, Lj. (1998): Mlijeko - tehnologija, biokemija i mikrobiologija. Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatska mljekarska udruga. Zagreb Materijali s predavanja
- Preporučena literatura:
-
2. Ostala raspoloživa literatura na Zavodu
- Preduvjeti za polaganje predmeta:
Higijena i tehnologija hrane (odslušan)
- Predmet u nastavnom programu:
-
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni 1 Veterinarska medicina integrirani prijediplomski i diplomski 10 izborni * predmet se ne predaje u tom semestru
Legenda
- P - Predavanje
- S - Seminar
- V - Laboratorijske vježb