Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Mobilna protetika I

Šifra:
176080
Kratica:
412OMPR1
Visoko učilište:
Stomatološki fakultet
ECTS bodovi:
9.0
Opterećenje:
15(P) + 90(V)
Nositelji:

prof. dr. sc. Robert Ćelić

prof. dr. sc. Robert Ćelić

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Sanja Peršić Kiršić (V)

izv. prof. dr. sc. Samir Čimić (V)

prof. dr. sc. Dubravka Knezović-Zlatarić (P)

prof. dr. sc. Tomislav Badel (P, V)

prof. dr. sc. Iva Alajbeg (P, V)

red. prof. dr. sc. Asja Čelebić (P, V)

doc. dr. sc. Davor Illeš (P, V)

prof. dr. sc. Sonja Kraljević-Šimunković (P, V)

izv. prof. dr. sc. Dino Buković (P, V)

prof. dr. sc. Nikša Dulčić (P, V)

prof. dr. sc. Robert Ćelić (P, V)

izv. prof. dr. sc. Domagoj Žabarović (P, V)

izv. prof. dr. sc. Nikola Petričević (P, V)

izv. prof. dr. sc. Ivica Pelivan (P, V)

doc. dr. sc. Maja Žagar (V)

Opis predmeta:
Program studija Mobilne protetike I poučava studente o osnovnim biomedicinskim i tehnološkim znanjima i mobilnoprotetičkim vještinama na kojima se temelji klinički rad u konvencionalnoj ili implato-protetičkoj terapiji potpuno bezubih čeljusti s pripadajudim im dijelovima mekih i tvrdih oralnih tkiva. Odvijanjem ovog programa potiče se sposobnost studenata da analizom postojećeg stanja i odabirom najbolje moguće mobilnoprotetičke terapije, temeljene na interdisciplinarnom pristupu za svaki pojedinačni klinički slučaj, dobiju temeljnu orjentaciju u profilaksi i terapiji stomatognatog sustava, čime de se sačuvati odnosno uspostaviti oralno zdravlje ljudi raznih generacija i kultura u ovisnosti o njihovu socioekonomskom statusu. Nastavnim programom Mobilne protetike i omogudava se studentima naučiti: - značaj oralnog zdravlja i potrebe provođenja mobilnoprotetičke terapije temeljene na epidemiološkim istraživanjima - prepoznati nefiziološka i patološka stanja stomatognatog sustava - razumjeti funkcijsku anatomiju i fiziologiju potpuno bezube čeljusti - dijagnostičke postupke i laboratorijske pretrage relevantne za provođenje mobilnoprotetičke terapije - postaviti indikaciju i na njoj temeljen odgovarajući plan mobilnoprotetičke terapije - utjecaju odabrane mobilnoprotetičke terapije na stomatognati sustav i zdravlje pacijenta - razumijeti i povezati laboratorijski i klinički tijek mobilnoprotetičke terapije - materijale i instrumente kao i laboratorijsku odnosno kliničku opremu i uređaje - odrediti vrstu materijala kojom će se provesti mobilnoprotetička terapija - provesti mobilnoprotetičku terapiju u cilju poboljšanja oralnog zdravlja kroz zadovoljavajuće vremensko razdoblje - literaturnim podacima nadopunjavati znanja i primjenjivati ih u svakodnevnom radu. Znanja i vještine dijagnostičkih, terapijskih i laboratorijskih postupaka razvijaju se predavanjima i kliničkim vježbama u malim grupama studenata uz kontrolu nastavnika i asistenata Zavoda za mobilnu protetiku. Nastava se izvod kroz dva semestra. U teoretskom dijelu izvođenja nastave rabe se LCD i video projekcije kliničkog i laboratorijskog rada, dok se kliničkim vježbama radom na pacijentima prvodi terapija mobilnoprotetičke kazuistike.
Obavezna literatura:

1. Kraljević K. Potpuna proteza. Zagreb : Aerografika, 2001.

2. Suvin M. Biloški temelji protetike - Totalna proteza. Zagreb: Školska proteza, 1984.

3. Živko-Babić J, Jerolimov V. Metali u stomatološkoj protetici. Odabrana poglavlja. Zagreb: Školska knjiga, 2005.

4. Jerolimov V. i sur. Stomatološki materijali. Odabrana poglavlja. Zagreb: Stomatološki fakultet, 2005. (www.sfzg.hr).

5. Okeson J.P. Temporomandibularni poremedaji i okluzija. 1. hrvatsko izdanje. Valentić-Peruzović M. , ured.hrv.izd. Zagreb: Medicinska naklada, 2008.

Preporučena literatura:

6. Zarb GA, Bolender CL, Eckert SE, Fenton AH, Jacob RF, Mericske-Stern R. Prosthodontic Treatment for Edentulous Patients: Complete Dentures and Implant- supported Prostheses. London, New York: CV Mosby, 2003.

7. Misch CE. Implant Dentistry. 2nd ed. St.Louis: Mosby Inc. 1999.

Legenda

  • P - Predavanja
  • V - Vježbe