Skoči na glavni sadržaj

Sadržaj predmeta

Osnove zemljišno-knjižnog prava

Šifra:
78520
Kratica:
B23A03
Visoko učilište:
Geodetski fakultet
ECTS bodovi:
2.0
Opterećenje:
30(P)
Nositelji:

prof. dr. sc. Tatjana Josipović

Izvođači:

doc. dr. sc. Ivana Kanceljak (P)

prof. dr. sc. Tatjana Josipović (P)

Opis predmeta:
<br> Upoznavanje s osnovama pravnog sustava. Stjecanje znanja o osnovama stvarnih prava. Stjecanje teorijskih i praktičnih znanja o pojmu, funkcijama i sastavu zemljišnih knjiga uz samostalnu mogućnost pretraživanja zemljišnih knjiga. Poznavanje vrsta upisa i pretpostavaka za upis. Poznavanje zemljišnoknjižnog postupka. <br> <strong>Ishodi učenja na razini programa kojima predmet pridonosi</strong> <ul><li>Poznavati upisnike nekretnina i interesa na njima, razumjeti mjere uređenja zemljišta i metode vrednovanja zemljišta. <li>Poznavati propise i upravni okvir važan za geodeziju i geoinformatiku, propise o autorskim pravima, objavljivanju i razmjeni prostornih podataka. <li>Planirati nastavak akademskog obrazovanja u području geodezije i geoinformatike ili srodnih disciplina, te razviti kulturu cjeloživotnog i stručnog obrazovanja.</ul> <strong>Očekivani ishodi učenja na razini predmeta</strong> <ul><li>Objasniti osnove hrvatskog pravnog sustava , a posebno položaj zemljišnoknjižnog prava u okviru građanskog prava, <li>Definirati i objasniti pojam vlasništva i ograničenih stvarnih prava (služnosti, stvarne terete, pravo građenja i založno pravo), <li>Definirati i objasniti pojam zemljišne knjige i katastra kao i njihovu povezanost, <li>Objasniti sastav zemljišne knjige, <li>Nabrojati i objasniti vrste upisa u zemljišne knjige, <li>Objasniti osnove zemljišnoknjižnog postupka, <li>Nabrojati i definirati posebne zemljišnoknjižne postupke, <li>Definirati i objasniti osnove osnivanje, dopunjavanje, obnavljanje i preoblikovanje zemljišnih knjiga.</ul> <strong>Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave</strong> <ul><li>29.09.2014.- Organizacija nastave i termina kolokvija, sustava bodova, objavljivanje rezultata, princip kolokvija.) <li>Uvodno predavanje. Pojam stvarnog i zemljišnoknjižnog prava; pravni izvori i položaj u pravnom sustavu. <li>06.10.2014.- Stvari.Pojam i vrste stvarnih prava.Vlasništvo. <li>13.10.2014.-Ograničena stvarna prava <li>20.10.2014.-Ograničena stvarna prava-nastavak. <li>27.10.2014.-Pojam i obilježja zemljišnih knjiga.Funkcije zemljišnih knjiga. <li>03.11.2014.-Odnos zemljišnih knjiga i katastra; održavanje suglasnosti katastra i zemljišnih knjiga. <li>10.11.2014.-Osnivanje, obnova, preoblikovanje zemljišnih knjiga; otpis i pripis. <li>17.11.2014.-Sastav zemljišne knjige. Sastav EOP Zemljišne knjige. <li>24.11.2014.-Zemljišnoknjižni upisi (predmet, opće pretpostavke).Uknjižba. <li>01.12.2014.-Predbilježba. <li>08.12.2014.-Zabilježba. <li>15.12.2014.-Zemljišnoknjižni postupak (prvi dio). <li>12.01.2015.-Zemljišnoknjižni postupak (drugi dio). <li>19.01.2015.- Zemljišnoknjižni postupak (treći dio).</ul> + 3 kolokvija izvan satnice<br />+ paralelno vođenje nastave putem sustava za e-učenje <br> <strong>Praćenje rada studenata</strong> <ul><li>Kolokviji - 2 ECTS-a <li>Pismeni ispit - 2 ECTS-a</ul>
Obavezna literatura:

1. Gavella, N., Gliha, I., Josipović, T., Stipković, Z. (1998): Stvarno pravo, Informator, Zagreb

Ishodi učenja:

1. 1. objasniti osnove hrvatskog pravnog sustava , a posebno položaj zemljišnoknjižnog prava u okviru građanskog i stvarnog prava. Student će biti upoznat s osnovnim izvorima hrvatskoga prava. Razlikovat će Ustav od ostalih izvora prava. Moći će razumjeti položaj građanskoga prava u hrvatskome pravnom sustavu, te položaj stvarnog prava u okviru građanskog prava. U tu svrhu će moći prepoznati propise koji su važni za građansko pravo s jedne strane i stvarno, te zemljišnoknjižno pravo s druge strane.

2. 2. definirati i objasniti pojam vlasništva i ograničenih stvarnih prava (služnosti, stvarnih tereta, prava građenja i založnog prava Student će steći osnovna znanja o stvarnim pravima. Naglasak će biti na definiranju, načinima osnivanja, zaštiti i prestanku stvarnih prava s naglaskom na njihovo funkcioniranje na nekretninama uz detaljno objašnjenje važnosti zemljišnih knjiga u svakom pogledu.

3. 3. definirati i objasniti pojam zemljišne knjige i katastra kao i njihovu povezanost Studenti će razlikovati funkcije katastra i funkcije zemljišnih knjiga. Studenti će biti upoznati s pravilima o funkcionalnoj povezanosti zemljišnih knjiga i katastre, te važnošću njihove komunikacije u slučaju promjena. Isto tako, biti će upoznati i s ostvarivanjem funkcionalne veze između katastra i zemljišnih knjiga u okviru zajedničkog informacijskog sustava, te razlikama u povezanosti katastra i zemljišne knjige ovisn

4. 4. objasniti sastav zemljišne knjige Od studenata se očekuje razlikovanje sastavnih dijelova zemljišne knjige te uloga i svrha svakog pojedinog dijela zemljišne knjige. Poseban fokus će biti na zemljišnoknjižnom ulošku i njegovim dijelovima kako bi se naučilo što se gdje upisuje, te kako se trebaju čitati i razumjeti zemljišnoknjižni podaci o nekretninama.

5. 5. nabrojati i objasniti vrste upisa u zemljišne knjige Stjecanje stvarnih prava kao i publiciranje drugih relevantnih osobnih odnosa i pravnih činjenica moguće je kroz različite vrste upisa. Studenti će analizirati i usporediti materijalne pretpostavke, pravne učinke i svrhu svake pojedine vrste upisa i to uknjižbe, predbilježbe i zabilježbe.

6. 6. objasniti osnove zemljišnoknjižnog postupka Kako bi se upisi razumjeli u potpunosti studenti će se upoznati s procesnim pretpostavkama upisa, te fazama zemljišnoknjižnog postupka. Studenti će naučiti kako se sastavlja prijedlog za upis, tko vodi zemljišnoknjižni postupak, koji je redoslijed postupanja zemljišnoknjižnog suda, koje se odluke e donose te koji su pravni lijekovi dopušteni protiv odluka donesenih u zemljišnoknjižnom postupku.

7. 7. nabrojati i definirati posebne zemljišnoknjižne postupke Studenti će naučiti da u okviru zemljišnoknjižnog procesnog prava postoje različiti zemljišnoknjižni postupci. Studenti će moći razlikovati postupke uzimajući u obzir njihovu svrhu i posebne pretpostavke za njihovo pokretanje.

8. 8. definirati i objasniti osnove osnivanje, dopunjavanje, obnavljanje i preoblikovanje zemljišnih knjiga. Studenti će naučiti osnove posebnih postupaka koji se vodi pred zemljišnoknjižnim sudom, a koje su važne za ostvarenje svrha zemljišne knjige.

Predmet u nastavnom programu:
Šifra studija Naziv studija Razina studija Semestar izvođenja Obavezni/Izborni
71 Geodezija i geoinformatika preddiplomski 3 obavezni

Legenda

  • P - Predavanja